Tony’s Chocolonely på Paradiset

tonys_chocolonely_table

För några veckor sedan fick jag syn på en intressant event-avisering på Paradisets FB-sida, nämligen att den 14/10 skulle det bli provning av choklad från holländska Tony’s Chocolonely och i samband med det en föreläsning om företaget.

Efter Photoshop Day på Moderna promenerade jag dit (Paradiset ligger på Brännkyrkagatan och man kan väl utan överdrift säga att de har gjort något bättre av lokalen än PrisXtra, som låg där tidigare) och gick upp för trappan där det stod ett dignande bord fyllt av choklad i olika smaker och det var bara att hugga in, vilket jag gjorde.

 

tonys_trebilder

 

Marknadschefen Pascal van Ham höll en oerhört intressant presentation om företaget. Det startades av den holländske journalisten Teun vad den Keuken, som undersökt vad som egentligen gjorts sedan de stora chokladtillverkarna kommit överens om att inte använda slaveri på kakaoodlingarna. Inget, kom han fram till. Han väckte därför åtal mot sig själv för att han köpt och ätit 12 chokladkakor som han menade hade tillverkats olagligt, eftersom bönorna plockats av barnslavar. Men eftersom han inte kunde bli dömd, domaren kom fram till att då skulle i stort sett alla i landet dömas för samma sak, grundade han i stället Tony’s Chocolonely med 100% slavfri choklad. Den är dessutom väldigt god.

 

Se gärna filmen nedan, den säger mer:

 

The Chocolate Case – Trailer

 

Här är en länk till en som skrivit ännu mer, redan i våras: Roeth Lisberger.se

 

Leave a Reply